Fethiye – Törökország egyik legnépszerűbb üdülőhelye

Fethiye egy török kisvárosból a világ egyik legnépszerűbb üdülőhelyévé lépett elő. A természeti szépségek csak ritkán találkoznak olyan szerencsésen egymással, mint itt, a hihetetlen kék színekben tündöklő tenger, a buján zöldellő hegyek és a fehér homokos partok ölelésében. Fethiye azonban kulturális örökségét tekintve is sokszínű és izgalmas város.

Több ezer évvel ezelőtt forgalmas kikötőváros volt az akkori Lükia partjainál. A virágzó város nyomait Fethiye ma már csak a Paspatur nevű óvárosban őrzi, mivel az 1957-es földrengés központjának jelentős részét elpusztította. A török kisvárosi hangulatot leginkább itt szívhatjuk magunkba, a bazárok, kávéházak, kis üzletek koszorújában. Itt található a régi török fürdő, a hamam, ami napjainkban is a helyi társasági élet központi helye.

Fethiye határain kívül is számos látnivaló vár ránk. Érdemes ellátogatni a hírs sziklafalhoz, amely ősi lükiai sírokat rejt. Az ókori városok, a Világörökségek közé tartozó Xanthos és Letoon szintén a közelben találhatók. A sokezer éves romok és a kultikus helyek nyomai közelebb visznek az egykor itt élők kultúrájához.

A város erődjének legrégebbi részei még a római időkből származnak, mai arculatát a 11., illetve a 15. században alakították ki. Ekkor építették át és haditengerészeti bázisként használták. Érdemes megnézni Fethiye központjában a 2. században épített római színház maradványait is.

A történelmi látnivalók után bőven nyílik lehetőségünk az aktív kikapcsolódásra is. Törökország legszebb strandjai találhatók a városban és annak környékén, melyek minden nyaralásban főszerepet játszanak. A vízisportokat, a siklóernyőzést, a búvárkodást is kipróbálhatjuk. A közeli Patara és Ölüdeniz strandjai mesébe illő látványt nyújtanak.

Törökország blog itt.