Mi az online pénztárgép rendelet lényege?

Egy saját vállalkozás indításakor, ami termékek értékesítésével foglalkozik, mindenképpen szükség van nyugta adására, a meghatározott szabályrendszerek alapján. Az utóbbi években olyan törvénymódosítások történek, amelyek előírták, hogy nyugtát csak és kizárólag online pénztárgép használatával lehet kiadni. Ez komoly döntés, ami 2017-től lépett érvénybe. Azonnal felmerülhet a kérdés, hogy pontosan melyek azok a tevékenységi körök, ahol erre szükség van? A pénztárgép köteles tevékenységekről a CMO is ír a weboldalán.

A jogszabályok részletesen és világosan fogalmaznak, de a teljesség igénye nélkül, megemlíthetőek ezen területek között a gyógyszertárak, az éttermi vendéglátás, italszolgáltatás, pénzváltók, taxis személyszállítók és a legtöbb kereskedelmi egység, valamint további munkakörök. Ami a fő célja az online pénztárgépek bekötésének, hogy ezek már direkt kapcsolatban vannak a hatósági szerverekkel, így minimalizálni tudják az adócsalás esélyét.

De ez csak az érem egyik oldala, ugyanis ezen törvény alapként szolgált a 2021-es változtatásokra, aminek értelmében, minden online pénztárgép mellé kötelezően meg kellett teremteni a készpénzmentes fizetés lehetőségét. A rendeletek ilyen formában, egymásra építkezve, egy teljesen új korszakot teremtenek meg az értékesítés piacán. Lassan kiszorul a készpénz és marad csak a digitális fizetőeszköz. Addig viszont gondoskodni kell a megfelelő kassza megvásárlásáról vagy éppen bérléséről.

Több csomag áll rendelkezésre, amelyek között igény szerint lehet válogatni. A vétel egyszerre nagyobb, akár 100 000 Forintot meghaladó összeget követel, míg a bérlés ennek töredéke. Létezik kedvezményes megoldás is, aminek keretében olcsóbban megvásárolható a pénztárgép, de cserébe bérelni kell mellé POS terminált vagy QR kódos fizetési megoldást. Ha már kötelező megfelelni az előírásoknak, akkor érdemes azt olyan formában megtenni, ami a lehető legjobban illeszkedik az elvárásokhoz és a pénztárcádat is kíméli, vagy bevételt teremt, amire van lehetőség, ha a bérlet során a fennmaradt összegeket jól forgatod és azok profitjából tartod fent az előfizetést.