Trapézlemez vagy cserepeslemez: melyikkel járok jobban?

Trapézlemez
Trapézlemez

Legyen az trapézlemez vagy cserepeslemez, amiben gondolkodsz a tetőfedés esetén, mindkét megoldással jól járhatsz. Amikor eljön az ideje a tetőfelújításnak vagy egy új épület tetőszerkezetének a kiválasztásának, az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznod, az a tetőfedő anyag típusa. A két népszerű opció manapság, amelyek között sokan gondolkodnak az a trapézlemez és a cserepeslemez. De melyikkel jársz jobban? Ismerd meg közelebbről mindkét anyagot, mert csak ez segíthet a döntésedben!

A trapéz- és cserepeslemez is kiváló opció

A Pascal szerint mindkét tetőfedő anyagnak megvannak az előnyei. A trapézlemez például rendkívül népszerű a gyors telepítése és költséghatékonysága miatt. Könnyű súlya miatt a szerkezeti terhelés kisebb, így kevesebb anyagot kell felhasználni a tartórészekhez. Ez nemcsak a költségeket csökkenti, hanem a telepítési időt is jelentősen lerövidíti. Ezen kívül, a trapézlemez kiválóan ellenáll a korróziónak, így hosszú távon megbízható megoldást nyújt, még extrém időjárási körülmények között is. Továbbá, nagyon sokoldalú, mert készülhet belőle kerítés, burkolat, garázskapu, sőt, állmennyezet ugyanúgy.

Másrészt, a cserepeslemez esztétikailag vonzóbb lehet, különösen, ha a hagyományos cserép megjelenését kedveled, de egy modernebb és könnyebb megoldást keresel. A cserepeslemez ugyanis ötvözi a hagyományos cserép eleganciáját a fémlemezek praktikumával. Bár drágább lehet, mint a trapézlemez, de a végeredmény egy elegáns és időtálló tető, ami növelheti az ingatlan értékét.

Trapézlemez: előnyök és lehetséges hátrányok

A trapézlemez olcsóbb, mint a cserepeslemez társa, az anyag és a telepítés szempontjából egyaránt. Szintén könnyű, így kevesebb terhet jelent a tetőszerkezeten. Felújítás esetén kiváló opciónak számít. Az egyszerű szerkezet miatt, a telepítése gyorsabban elvégezhető.

Ellenáll a korróziónak és a szélsőséges időjárási körülményeknek. Többféle színben és bordamagasságban kapható. Ami viszont ellene szóló érv, hogy kevésbé dekoratív, mint a cserepeslemez, ami hátrány lehet, ha a megjelenés is fontos szempont. Az eső és a jég kopogása hangosabb lehet, mint más tetőfedő anyagok esetében.

Előtérben a cserepeslemez tulajdonságai

A cserepeslemez megjelenése hasonlít a hagyományos cserépre, ami elegánsabb hatást kelt. Ebből adódóan, gyakran még műemlék jellegű épületeknél is alkalmazható. A hasonlóság annyira egyezik, hogy a legtöbb esetben csak nagyon közelről állapítható meg az eltérés. Hosszú az élettartama és ellenáll az időjárási viszontagságoknak, amiben az egyedi bevonatok játszanak főszerepet.

Esetenként speciális műanyag bevonatot is kaphat. Számos színben és stílusban érhető el, így könnyen megtalálható az épület stílusához illő változat. Amit még szem előtt kell tartanod, hogy drágább, mint a trapézlemez. A mintázata miatt, a telepítési idő hosszabb lehet, hiszen figyelni kell arra, hogy a futás megfelelő formában történjen.

Melyik típust érdemes választanod?

A döntés attól függ, hogy mi a legfontosabb számodra. Ha a költségvetés szoros és gyors megoldást keresel, a trapézlemez lehet a jobb választás. Könnyű telepítése és alacsony költségei ideálissá teszik a nagyobb projektekhez vagy melléképületekhez. Viszont, ha az esztétikai szempontok és az ingatlan értékének növelése a fő célod, akkor a cserepeslemez az, amivel jól jársz. Bár drágább, de a végeredmény egy szép és tartós tető, ami évtizedeken át kiszolgálja az igényeidet.